dinsdag 18 juni 2013

De Dix-Bank

Volgens de reisfolder zijn de bezienswaardigheden op Faial de vulkaan Caldeira, het nieuwe land aan de west kant van het eiland (Ponta dos Capelinhos) en de haven met zijn beschilderde kademuren. De schilderingen worden volgens oude traditie aangebracht door bemanningen van schepen die de haven van Horta aandoen. Na verloop van tijd bleek de kademuur zelf vol te staan, en nu worden alle vrije stukken beton / kade / muur / gebouw of wat dan ook, voorzien van een kleurrijke handtekeningen. Wij kunnen dan natuurlijk niet achter blijven en zo beginnen we aan het schilderachtige bewijs dat de DixBay op Faial is geweest.


De hele kademuur staat al vol

Om te beginnen zoeken we een stuk beton uit met een schildering die nauwelijks meer zichtbaar is. We schuren het oppervlak schoon en kwasten er een paar lagen wit op. Dan kliederen we het rood en blauw en uiteindelijk de letters. Het kan vast strakker, maar het resultaat mag er toch zijn!


Schuren en een paar lagen wit erop

Rood Wit en Blauw

De belettering

Klaar!

Eén van de vele

Trots


Maar helemaal tevreden zijn we nog niet. We zoeken nog naar iets ludieks, iets aparts wat niemand anders heeft. En dan zien we het nog maagdelijk witte havenkantoor. “Zouden we daar niet iets mee kunnen?” We lopen een rondje om het gebouw heen, zien allemaal politie en douane mensen en besluiten dat dit té zou zijn. Dan valt ons oog op één van de vier bankjes aan de waterkant. Drie ervan zijn al beschilderd, maar de 4e zou “van ons” kunnen worden!


De laatste maagdelijke bank


We lopen naar de boot, halen de pot witte verf en een schuurpapier en als een stel jonge jongens die graffiti op de muur kliederen, maken we snel de rugleuning wit. Dit wordt de Dix-Bank!! De dagen erop zijn we druk aan het schuren, rood verven, schuren, blauw verven, weer schuren, afplakken, nog een laagje wit, letters erop en dan is het klaar! Onze eigen Bix-Bank!!


Rugleuning wit gemaakt

Rood en blauw toevoegen

Plakletters erop

En het resultaat

Onze eigen DixBay-Bank

En hij zit prima!

Dit blijft de komende 10 jaar wel zitten!

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat is die mooi! Haha wat een bak! eehhh bank!

Behouden thuisruis Idris en Harald!
Groet, Annelies (Loef)