Kosten

Al vanaf de tijd dat wij zelf plannen hadden om een jaar te gaan zeilen, vroegen we ons af, wat kost dat nou?? Ongetwijfeld zullen er meerdere vertrekkers-in-spee zijn die dezelfde vraag hebben. Op deze pagina staat daarom wat wij tijdens ons rondje Atlantic per maand uitgegeven hebben.

Maar wat er bijvoorbeeld niet staat, zijn de kosten die thuis doorliepen, zoals verzekeringen van het huis, de hypotheek, zorgverzekeringen, gas water licht en dergelijke. Wat ook niet vermeld staat zijn de uitgaven tijdens de voorbereiding. Dus nieuwe apparatuur, kaarten en pilots, schoolpakketten, de boodschappen van thuis en dergelijke, zijn niet bijgehouden en dus ook niet in deze lijst terug te vinden. Ook inkomsten staan niet in dit lijstje.


Onvoorzien
Waar we de meeste kosten aan gehad hebben is duidelijk de post onvoorzien. Hierin vallen bijvoorbeeld de nieuwe schroef incl lager, een nieuwe stuurautomaatcomputer en de stuurmachine zelf, vliegtickets, hellingskosten en diverse andere onderdelen die echt vervangen moest worden en wat we niet gecalculeerd hadden. Totaal € 11.000 of te wel 41% van onze uitgaven. Dit bedrag had lager kunnen zijn, maar de kosten zouden we uiteindelijk toch ook in Nederland gehad hebben. Een versleten schroef moet toch vervangen worden en kost in Nederland net zoveel geld.

Levensonderhoud
In de post levensonderhoud zitten alle boodschappen voor consumptie. Ongeveer € 6000,- of 23% van het totaal. De eerste maanden zijn de bedragen redelijk laag. Dat komt omdat we teren op spullen die we vanuit Nederland mee hadden. November was een dure maand en ligt waarschijnlijk aan het bunkeren voor de oversteek naar Suriname. Wellicht hadden we "iets" teveel ingekocht, want december en januari waren belachelijk goedkoop. Boodschappen in de Caribe waren gemiddeld iets duurder dan aan onze kant van de oceaan.

Diesel / Gas
Ondanks de vaak lage diesel prijzen toch nog € 2500 of 10% van het totaal. Een klein deel hiervan zijn kosten voor het laten vullen van de 12 kg gas flessen. Meestal kostte dat rond de € 20,- per fles. Als we aannemen dat we 6 flessen hebben laten vullen (volgens mij waren het er minder), blijft er dus nog ruim € 2300,- over voor diesel. Met een gemiddeld verbruik van 3 liter per uur en een gemiddelde prijs van € 0,80 per liter hebben we dus 2875 liter verbruikt en bijna 1000 motoruren erbij getikt. Op het eerste gezicht best veel, maar in vergelijking met de totaal gevaren afstand van 13000 mijl wel weer redelijk.

Havengeld
Hieronder vallen uiteraard kosten voor het liggen in een haven, maar ook kosten voor het in- en uitklaren of een visum. Soms is dat gratis, meestal kost het wat geld. Eerst dachten we dat vooral de havens in Europa erg duur waren. Later kwamen we er achter dat havens in de Caribe net zo prijzig zijn, maar dat we de kosten daarvan niet hebben doordat we meestal voor anker gingen. Zo bespaar je aardig op je uitgaven! De havengelden zijn met € 2750 goed voor 10% van de uitgaven.

Diverse (uitjes ed)
Een leuke post. Leuk, omdat hier onze pleziermakertjes in zitten. Een bezoek aan een museum of dierenpark, auto huren om een eiland rond te rijden, een tour door de jungle of lekker eten op een terrasje.  We hebben geprobeerd hierop niet teveel op te bezuinigen, want we willen in ons jaar wel wat van de wereld zien en genieten en dus goed voor 15% van onze uitgaven.

Wassen
Tsja, een apparte post voor de was. In het begin dacht ik nog dat hier aardig wat geld in zou gaan zitten, maar uiteindelijk valt het nog mee; € 332,-. Thuis goedkoper, maar absoluut noodzakelijk!

Totaal
In totaal hebben dus tijdens onze reis bijna € 27000,- uitgegeven. Verdeeld over 13 maanden kom je dan op € 2075,- per maand. Dat is het dubbele van wat we oorspronkelijk bedacht hadden (€ 1000,-/mnd). Voor een deel is dit te wijten aan uitgaven ten behoeve van reparaties, maar voor een deel ook aan de onwetendheid en de geheimzinnigheid over wat zo'n jaar je nou kost. Vraag je het iemand dan krijg je vaak een ontwijkend antwoord maar nooit een getal. Zo van dít heeft het gekost. Dat is de rede dat wij onze kosten hier zo neer zetten. Een jaar varen kost geld, veel geld, maar het is zeker de moeite waard!!
2 opmerkingen:

Arlo zei

DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, DixBay erin, DixBay eruit, tsja dat zal wel wat centen kosten......
Maar dan heb je wel wat :)

Ruth und Thomas Rettenmund zei

Dank u, dat is zeldzaam waar en zeer realistisch. Vaak vind je alleen fantasiegegevens en wensdromen.