Onze top 10

Ondertussen zijn we een aardig tijdje onderweg geweest en gaandeweg gingen we bepaalde dingen aanboord meer, en sommige dingen minder waarderen. Terwijl we in Nederland nog dachten "dit móet mee" denken we nu soms "hadden we híer maar meer aandacht aan besteed." Hier onze "Top 10"

Wel gekocht en nuttig / handig gebleken

- Flexibele emmer. Tekoop bij Action voor minder dan € 5,-. Erg handig voor bijvoorbeeld de was, als bad voor Finn, de afwas of wasmand
- Wij hadden een watermaker van het merk Schenker aanboord. Dit is erg goed bevallen. Veel stroom verbruikt het tegenwoordig niet meer. 100 watt voor 30 liter / uur. Ons systeem is 24 volt. Echt een topper en nooit meer zeulen met cannetjes drinkwater!


 
 
- Kortegolf zender met modem. Onze zender is een Icom 706 MKII met een pactor 4 modem. Ook door het aluminium schip wat een uitstekende aarde is, werkte de installatie erg goed! Handig voor onderlinge netjes, mailtjes naar het thuisfront, het binnenhalen van weerberichten en gripfiles maar ook voor het bijhouden van de website!
 
 


- Volgende keer nemen we minimaal 2x 135 watt panelen mee. Nu volstond 1 paneel ook, maar soms moesten we toch wat zuinig doen met stroom.- Daarom is het goed dat we ook een windgenerator op een mast achterop de boot hadden. Deze Superwind (dat is het merk) levert maximaal 350 watt (heeft hij 1x gedaan) maar gemiddeld komt er 2 a 4 ampere uit (24 volt). Een prima en zeker ook stille energie leverancier.
- Op het stuk van St. Maarten naar de Azoren is de windvaan stuurinrichting (Windpilot) beschadigd en konden we hem niet meer gebruiken. Toch staat dit wonderlijke stukje techniek in onze top-10. Het vaart moeiteloos door grote golven, verbruikt geen stroom en maakt geen geluid!


 

- Ook handig, zeker voor Finn, was het draagbaar dvd spelertje. Niet op 12 volt, maar gewoon op 220 via de omvormer en een accupack. Zo hadden wij af en toe de handen vrij voor andere dingen.
- Ongeevenaard is toch wel de iPad. In het begin hadden we nog het idee dat we hem niet zovaak gingen gebruiken, inmiddels is het een echte must aanboord geworden. Zowel voor Finn als voor ons om bijvoorbeeld de site bij te werken in een internet cafe. En verder spelletjes, navigatie, weerberichten, filmpjes en nog veel meer. Een topper dus!


 
- Naast de iPad is ook een iPod erg fijn voor een lekker muziekje tijdens de hondewacht.
 
- De Cobb bbq hebben we erg veel gebruikt. Voor details even op de site van Cobb kijken, maar het is een erg handig ding wat aan de buitenkant dus niet warm wordt en daarom prima aanboord te gebruiken is. Goed voor vlees, maar ook vis en groente en zelfs pizza's.
 
 

- Wat handig is voor het kopieren van films van anderen is een externe hardeschijf. En dan niet één van 500 GB ofzo, maar zeker 1,5 of 2 TB. Lekker groot dus, maar zonder losse voeding. Handig als backup van je eigen foto of video, maar ook handig om tv films van anderen te kopieeren.
 
 - Tijdens ons vertrek niet aanboord, maar halverwegen met een opstapper mee laten komen. Een leeslampje van Ikea op batterijen met een zonnepaneeltje. Helemaal top voor een vaargebied in de tropen. Savonds lekkere verlichting in de kuip en overdag automatisch weer opgeladen. We zagen het lampje bij andere vertrekkers en hebben er een over laten komen. Kosten minder dan € 15,-
 
 
 

- Toen we de DixBay kochten was er een CQR anker van 20 kg aanwezig. Hier hadden we niet erg veel vertrouwens in dus gingen we opzoek naar een ander anker. Ik had wel eens gelezen dat je eigenlijk het grootste anker moet kopen wat op de rol past en eigenlijk ben je pas echt goed bezig als je de preekstoel en ankerrol verbouwd zodat er een nóg groter anker op kan. Nou, dat hebben we gedaan. De preekstoel is een stukje aangepast en nu ligt er een 40 kg zwaar Rocna anker op de rol. Samen met 50 meter 10 mm ketting en een 24volt/1500watt lier een prima combinatie! Ik durf wel te stellen dat er meer rek in de ketting zit, dan dat het anker gekrabt heeft...


- Een toppertje als je met kinderen vaart is een opvouwbare step. De kids kunnen dan zelf steppend mee een dorpje in en als ze moe worden gaan ze er gewoon op staan en kun je ze gemakkelijk duwen. Ingeklapt neemt het weinig plaats in en vindt altijd wel een plekje aanboord. Neem niet de step met de kleinste wieltjes, maar liefst een maatje groter!

- Uiteindelijk hebben we een kabelslot laten maken bij een tuigerij. Gewoon 6mm rvs draad met een stuk waterslang erom en aan beide einden een lus geperst.  De ene lus wat groter dan de andere, want dan kan de kabel door zijn eigen lus heen. Onze kabel is 6 meter en dat is altijd genoeg geweest.


- Alle gloeilampen in het interieur hebben we vervangen voor energie zuinige LED's. Dit verbruikt nog maar een fractie van wat een gloeilamp lust en bespaard dus aardig wat stroom. Het driekleuren licht in de top van de mast is een Lopolicht, dus ook LED's. Het ankerlicht hebben wij op de radarpaal een meter of 4 boven water (ook LED).- Een week voor het vertrek kochten we nog een externe Wifi antenne, de Turbowifi. Een winkeltje op Texel verkoopt ze voor ongeveer € 100,-. Ik heb de antenne wat omgebouwd zodat hij netjes op de radarpaal vast zit met een vaste kabel naar de kaartentafel. Daar pluggen we het usb stekkertje in de laptop en nagenoeg altijd hadden we internet aanboord. Vaakt een onbeveiligd netwerk, en soms moest je even naar de wal om een kop koffie in een cafe te drinken en zo een code te krijgen. Bij ons werkte het uitstekend. Nadeel van deze Turbowifi is dat je maar 1 apparaat aan kunt sluiten. Er zijn ook apparaatjes in de handel die met het opgepikte wifi signaal zelf weer access point kunnen worden en dan kun je met meer apparaten via de buitenantenne op internet.

En wat hadden we niet wat we wel graag zouden willen hebben?

- Ritsen links en rechts van het middelste raam in de buiskap. Zo kan het raampje open en is er wind achter de buiskap en wordt het veel minder warm. Onze buiskap maker heeft ons dit niet geadviseerd, maar als hij dat wel gedaan zou hebben, zouden we daar zeker geld aan uitgegeven hebben.

- Duikuitrusting. Kost een hoop geld, maar is toch wel leuk en ook handig. Een klein klusje onder water is dan altijd zelf uit te voeren en daarnaast ook leuk om achter schildpadden of andere vissen aan te kunnen zwemmen.- Kleine ventilatoren onderdeks voor wat lucht circulatie. Het verbruikt nauwelijks stroom, maar maakt het leven wel aangenamer. Hadden we niet, maar volgende keer wel!
- Een bimini. Ja, we hadden wel een bimini, maar die was waardeloos, omdat hij al bij meer dan 3 bft overboord dreigde te waaien. Maar een bimini is absoluut noodzakelijk voor varen in de tropen. Liefst ook met zij flappen en een achterflap. Kost nu even ietsjes meer, maar is straks wel zo prettig!
1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo,wij hebben elkaar ontmoet op Faial.Peter uit Nederland en Claudia van Duitsland. Wij hebben de site met veel plezier gelezen
Gisteren zijn weer teruggekeerd vanuit Sao Miquel in het koude Nederland en Duitsland.
Wij wensen jullie een behouden terugreis met goede wind en beschermengel.
groeten Peter en Claudia