donderdag 28 juni 2012

Met vallen en opstaan

Bijna 2 weken geleden hebben we ons gestort op een nieuw bestaan, het Vertrekkers bestaan. Dit “Nieuwe bestaan” blijkt toch maar moeilijk wennen. Vanuit de gehaaste wereld van werken, auto rijden, naar school enz enz naar hoe is de wind, moeten we nog eten kopen, nog kleren wassen of de les voor Finn voor morgen voorbereiden. Voornamelijk het weer speelt een grote rol. We liggen nu, na bijna 2 weken, eindelijk in het buitenland, Oostende. Voor ons nog lekker rustig wennen, want hier praten ze naast Frans’, ook Nederlands ;-)

De plannen om in Den Helder onze laatste Rabius prik te halen wordt al snel achterhaald. We varen met een mooie noorden wind van Hindelopen, via Enkhuizen (jaja) naar Muiden. Daar liggen we prima bij de Stichting. De volgende dag varen we door naar WS Aeolus in Amsterdam, zodat we met de tram en metro de stad in kunnen voor die laatste prik. Dat is prima gelukt. Ook heeft Finn nog even lekker kunnen spelen met zijn vriendje Liam en Berenice kunnen bijkletsen met vriendin Moon.

Zaterdag de 23e vertrekken we met bestemming IJmuiden. Maar al snel gaat het mis. Omdat het IJ-veer net aan het oversteken is (achter het CS) halen we het gas er even af. Wanneer de pont voorbij is, gaat het gas er weer op, maar dan blijkt dat de motor het niet meer doet! Snel het anker erin, ankerbal hijsen (we liggen nogal in de weg…) en kijken wat er met het machientje aan de hand is. Na korte inspectie blijkt dat de mantel van de gaskabel niet meer vast zit. Deze snel weer gefikst en we kunnen weer verder.

Maandag de 25e vertrekken we met WNW 6 a 7 van IJmuiden naar Scheveningen. Prima tocht, met 2 reven in het grootzeil en stagfok. Finn werd wel een beetje zeeziek, maar hij heeft het overleefd… De haven van Scheveningen is aardig opgeknapt! Nieuwe panden, en kantoren/huizen. Het ziet er beter uit dan voorheen. sAvonds kwamen broer Arlo en Rens en Oom Rob nog even op de koffie.
Dinsdag de 26e door naar het zuiden. We wilde eigenlijk NL uit, maar zover kwam het niet. Zonder wind erg vroeg vertrokken maar een mijltje buiten de haven gaat het mis. Er blijkt een stootwil overboord en het is toch niet zo makkelijk die weer binnen te krijgen. Na een paar manoeuvres toch gelukt en dus weer verder. Voor een mijltje tenminste. Dan stopt het motortje ermee. Blijkt de dagtank leeg te zijn. Stomme fout…. We eindigen uiteindelijk op de Oosterschelde in de Roompot Marina.

Vandaag (de 27e) weer vertrokken met bestemming “Het Land Uit”. Maar ook hier, net na de Roompot sluis gaat het weer mis. Rook uit de machinekamer!! Snel de motor uit, anker erin (met heeel veel ketting), luiken open, en met een emmer zee(blus)water naar binnen. De rookontwikkeling stopt snel, dus zonder te “blussen” kunnen we weer opzoek naar de oorzaak… Dit keer blijkt er een stuk zeewier voor de koelwater inlaat te zitten, waardoor de motor te heet werd. Zo heet zelfs dat de koelvloeistof van het interne koelcircuit er als stoom uitgeperst wordt (vandaar de rook). Na 2 uur sleutelen probleem de baas en weer op pad.

Na een mooie zeildag eindigen we uiteindelijk in onze eerste buitenlandse bestemming; Oostende, Belgie.

Conclusie:
Anders dan doet vermoeten is het Vertrekkersbestaan best even wennen. De dagen vliegen om, we zijn pas net het land uit, nog steeds erg moe, elke dag gaat er iets stuk (of je nou wilt of niet) en planningen worden continue aangepast, maar verder is het zeker de moeite waard!!

Hier onder nog een aantal foto’s vanaf Muiden tot nu (Oostende)


Finn heeft er in ieder geval zin in!!

Naviduct

Tot over een jaar

Wind mee op het Markermeer

Het gaat goed...

Lekker


Aankomst in Muiden
Langszij een super groot motorjacht


Lekker relaxen

Best groot, zo's binnenvaart schip

Finn op school (leren van de letter M)

Ruige tocht op de Noordzee

Met bijbehorende kleding

Zeeziek

Scheveningen

Vissersvloot

Nog meer jachies
Arlo en Maaike op bezoek
En uncle Rob
Zonsondergang

Vertrek Scheveningen

Aankomst Roompotsluis met brug

Finn in bad

En wij letten op....

boot rechthouden (voor de kust van Oostende)

Lierhandel in ruste

Pap, waar is een lier eigenlijk voor?

Op de goede weg


8 opmerkingen:

Mero zei

Je moet maar zo denken een slecht begin, daarna kan het alleen maar beter worden! Houdt de moed erin, wij komen jullie snel achterna. Nog 8 nachtjes slapen

Sailing Yacht DixBay (NL) zei

Ja top jongens! Laat maar horen wanneer de wijn-koeler aan gezet moet worden... Suc6 met jullie laatste dingen!

Céline Felan zei

A bientot!!! En een behoude vaart

Angela zei

Die verhalen komen me bekend voor: zo gaan onze vakanties altijd... met dagelijks panne aan de motor. ;)
Ondanks alle problemen klinkt het toch goed hoor, dat nieuwe bestaan! En veel leuke foto's. :)

Anoniem zei

Hé jullie zijn langs ons huis komen varen! Had ik jullie nog uit kunnen zwaaien zeg! Een hele goede reis en ik blijf jullie avonturen zeker lezen, leuk geschreven! Liefs van Judith

Anoniem zei

Hoi alle3,
Wat 'n pech! Nu tijd voor de mazzeltjes, meevallers en goede wind! We volgen jullie op de voet!
Leuke foto van Finn met de letter M!
Veel liefs,
Iris

Bram zei

Pech zeg schroefas wel waterdicht??

goede vaart Bram

Sailing Yacht DixBay (NL) zei

Ha bram, ja schroefas is netjes dicht en loopt als een zonnetje... Wel enige lekkage aan de zeewaterpomp. Volgens tekening zitten in de pomp 2 seals op de as. Wel eens meegemaakt dat deze versleten zijn??