zondag 9 december 2012

Ilha de Saao Vicente

Dinsdag 4 december is uitzwaaidag, want Arlo en Maaike vliegen weer terug naar Nederland. Na de aankomst op Sal hebben ze nog een paar dagen kunnen genieten van de luxe van een ressort in Santa Maria. Dezelfde dag komt oom Rob aan. Rob gaat met ons mee tot Paramaribo in Suriname. Onze logeerkamer is dus goed verhuurd de komende tijd ;-)

Verder zijn we lekker aan het proeven van de cultuur. We kopen verse vissen, grillen ze op de cobb om ze vervolgens, samen met de bemanning van de Jan van Gent, op te eten. Ook komt Sinterklaas nog even langs, althans dat denken we. De boys vinden een fles met een brief (flessenpost??), waarin staat dat er kado’s liggen verstopt in de ankerbak. En inderdaad vinden we een grote jutte zak vol met pakjes. We worden weer veel te veel verwent.


Woensdag 5 december verlaten we Palmeira (Sal) en beginnen we aan de 120 mijl richting Mindelo (Saao Vicente). Tegen het einde van de donderdag arriveren we en leggen aan in de marina. Ook de Barnstormer, de SailAway, de Mero en de Waltzing Mathilda liggen er. Het is een super gezellig gebeuren en Finn en Mats (van de Mero) hebben elkaar na 4 maanden weer snel gevonden.

Rob is de hele donderdag bezig om de was van zowel onze boot als de Jan van Gent te regelen. Hij brengt de bijna 25 kilo was naar de wasserette en haalt die later, gedroogd en al, weer op. Opruimen in de kasten moeten we helaas nog wel zelf doen…

Komende week willen we vertrekken richting Suriname dus wordt er op de Jan van Gent en de DixBay volop geklust. De laatste lekkages oplossen, mast en zeilen nakijken, puttingen repareren, motorolie checken, watertanks vullen met de watermaker, het weer, iedereen heeft het zelfde soort klusjes.

1890 mijl tussen Mindelo en Paramaribo. 1890 mijl oceaanzeilen. Als we 5 knopen zouden lopen, zouden we er 378 uur of te wel bijna 16 dagen over doen. Als je 5,5 knopen zou lopen, zouden we er 344 uur, ruim 14 dagen over doen. Misschien gaan we wel 6 knopen. Dat zou betekenen dan we “maar” 13 dagen op de oceaan zitten. We rekenen ons helemaal suf, maar geen van allen hebben we ooit zo lang zonder land gedaan. Er hangt een gezonde spanning in de haven.
Zondag vertrekken de Barnstormer, de SailAway en de Jan van Gent. Wij volgen (zonder rede) een dag later. Voor de kerstdagen hopen we weer achter ons anker in de Suriname rivier te liggen.

Hoe werkt die naaimachine nou ook alweer...??

Sinterklaaskados voor Finn

Verser krijg je ze niet

Onderhandelen over de prijs

Murene die schoongemaakt wordt (gratig visje)

Ieder uur komen er wel nieuwe vissers hun vis lossen

Onderweg naar Mindelo

Ilheu dos Passaros, bij Mindelo

Ga dat thuis maar eens proberen

Vismarkt

Uitzicht over de haven van Mindelo

De wasserette

Typisch straatbeeld

Fruitmarkt

Nog meer typisch straatbeeld

En nog meer

De haven op de achtergrond

Finn met vriend Mats (van de Mero)

Ezelen met de meiden van de SailAway

Uitzicht op Mindelo met Ilha de Santo Antaao op de achtergrond

Krotten gemaakt van uitgerolde drums en golfplaten

Mooi kleurrijk

Vertrek van de Jan van Gent (snif)

En de meiden van de SailAway (snif)

Geen opmerkingen: