zondag 12 februari 2012

Project "Nieuwe radarmast" afgerond

Ongeveer een jaar na de eerste plannen en zeker 5 ontwerpentekeningen verder, is het dan eindelijk zover! De nieuwe radar/windmolen mast is klaar!

Toen we ons schip kochten stond er achter op het schip een mast met daarop een open radar scanner. Vanaf het moment dat we plannen kregen om een jaar te gaan zeilen, zijn we ook gaan kijken naar alternatieve energie bronnen, zoals een windmolen of zonnepanelen. Daarmee begonnen de ontwerpen om de bestaande radarmast aan te passen zodat er een windmolen op kon of misschien zelfs een zonnepaneel.

Echt mooi (en stevig) ging een aanpassing niet worden, dus is besloten een nieuwe mast te ontwerpen. Marc heeft het nieuwe ontwerp doorgerekend (het moet bij 10 bft ook blijven staan!) en Chris heeft het hele zaakje vervolgens vakkundig in elkaar gelast. Een klein jaar na het 1e ontwerp is het project eindelijk afgerond. De nieuwe radarscanner zit erop, en ook de Superwind windgenerator werkt! Het LED ankerlicht en de navtex antenne zijn op de nieuwe mast geplaatst. Er is nu nog 1 beugel voor een extra antenne over. Misschien dat we daar later een Digitenne antenne op zetten.

Een 2e alternatieve energiebron wordt een zonnepaneel. Dit 24 volt paneel levert maximaal 135 watt en plaatsen we op de bimini. Zo hebben we er geen last van en heeft het paneel nauwelijks last van schaduw.

Lassen en schuren

Gaten in het dek boren

Lengte van de schoren opmeten

Het begint wat te worden

Windmolen zit erop

Alle apparatuur zit erop, nu de schoren nog

KLAAR!
Er zijn nu nog 2 grote projecten die aangepakt moeten worden; de overloop voor de stagfok en het installeren van de watermaker. Vandaag nog 123 dagen voor vertrek, dus dat moet gaan lukken!!

Geen opmerkingen: