donderdag 16 augustus 2012

Dramatische nacht

Gisteren zijn we van Ria de Muros naar Ria de Arousa gevaren. Het plan was voor anker te gaan in de beschutting van een strandje achter het eiland Isla de Arousa. In de loop van de avond zou de wind wat aantrekken, maar achter het eiland liggen we lekker luw, dachten we…

Tegen 17h ligt het 40 kilo zware Rocna anker in 3 meter diep water op de zandbodem. 30 meter ketting verder ligt ons schip. De wind is zuidelijk kracht 4. Prima zo.

Een paar uur later, tegen 21h, is de wind aangetrokken tot 30 knopen. De vlagen zijn tussen de 35 en 40 knopen, windkracht 8 bft. Maar nog steeds trekt de wind aan. De ankerketting staat als een snaar en de golven bouwen zich op. We liggen helemaal niet mooi achter het strandje. De golven komen onder de brug die Isla de Arousa met het vaste land verbindt door en worden steeds groter. We gieren als een gek en van slapen komt natuurlijk niks zo.

We vieren de ankerketting nog 15 meter. Er staat nu 45 meter 10mm ketting met een duivelsklauw en een stuk 14mm touw aan de voor bolder strak genoeg voor een knappe gitaar solo!

Rond middernacht lijkt de storm op zijn hoogtepunt. De wind is continue boven de 43 knopen en de vlagen nog net geen 48. Geldt de “plus 5 gedeeld door 5” regel nu nog? Dan zou er namelijk windkracht 9 met vlagen van windkracht 11 staan!!!!

Plotseling stijgt de barometer een klein beetje en ruimt de wind een graad of 40. Duidelijk een front passage. Doordat we nu wel achter de beschutting van het strand liggen, zwakken de golven snel af. De wind neemt af en we kunnen eindelijk slapen. 5 minuten later is iedereen in dromenland. Het is 0130h snachts.

De volgende dag trekken we het anker eruit en varen naar Vilagarcia de Arouse en meren af in de overvolle haven. Het is kermis. De vraag is of we nu dus een rustigere nacht tegemoet gaan….??


Rocna anker in rustigere tijden

Voorbeeld van de duivelsklauw. Links aan het oog zit
 een stuk touw wat aan de boot vast zit, de rechterkant haakt
in de ketting.

1 opmerking:

Angela zei

Nu weer terug op kantoor zo na onze eigen vakantie en dus weer in de gelegenheid om ook te reageren op de blogs. Dit anker avontuur kwam ons akelig bekend voor, weten jullie dat nog? Dat we voor anker lagen op het Markermeer en de wind 180 graden draaide en wij dus op lagerwal? Met dikke hagelstenen in de bui? Gelukkig is nu ook weer alles goed gegaan bij jullie...