maandag 20 augustus 2012

Zeilen in de ria's

De Spaanse regio, waar we inmiddels al weer bijna drie weken vertoeven, heet Galicië. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een wel bekend bedevaartsoord.

Aan de westkant van Galicië bevinden zich de Ria's waar we ons nu bevinden. De Rias Bajas. Het zijn een soort inhammen in het land waar rivieren in zee uitkomen. De natuur is hier prachtig. Terwijl ik dit stukje schrijf liggen we voor anker en om mij heen kijkend zie ik allemaal begroeide groene bergen/heuvels. We liggen in een baai met een klein haventje en een strand. Het is zo'n 24 graden overdag en er heerst hier best wisselvallig weer. Het is zomaar een dagje bewolkt met buien. Ook zijn we een keer overvallen door zeer snel opkomende mist. Maar dat is prima hoor na een aantal dagen zon.

In de ria is een verval (eb / vloed) van zo'n 2,5 meter. Het ene moment is het standje drie meter breed en dan zomaar weer tien meter. Er zijn overal baaitjes met strandjes en er zwemmen hier dolfijnen! We hebben deze blije beestjes al een aantal keertjes tijdens het varen langs de boot gehad.

Het zeilen in de Ria's geeft me het gevoel dat ik echt weer aan het zeilen ben. Dat klinkt misschien raar. We zijn steeds aan het "reizen zeilen" en hier ben je lekker aan het zeilen van de ene kant van de Ria naar de andere en weer terug. Lekker "hoog" varen zodat je het volgende plaatsje net in één keer kunt halen en alles met zo min mogelijk gebruik te maken van de motor haha… ofwel lekker spelenvaren, net zoals vroeger op de Westeinderplassen. Het is hier wel slalommen om de Viviro's, de vissersboten en hun boeitjes. Viviro's zijn een soort drijvende rechthoekige pontons waaraan allemaal draden naar de bodem hangen. Aan deze draden groeien mosselen en deze worden dan om de zoveel tijd binnen gehaald. Soms wel jammer hoor al die dingen in het water, aan de andere kant is de visserij hier van groot belang. Vergelijk het maar met koeien bij ons…

Het is echt een prachtig watersportgebied. Zeilen, waterskien, vissen, surfen, zwemmen etc. ik zelf heb me eigenlijk nog nooit verdiept in dit gebied. Wanneer we in de dorpjes zijn komen we ook niet echt veel toeristen tegen. Het is de streek waar de Spanjaarden zelf lekker op vakantie gaan. Waarschijnlijk ook in verband met het goede klimaat. Op de strandjes zijn wij zegmaar de buitenbeentjes.

We gaan vandaag onderweg naar de laatste Ria. In deze Ria bevindt zich de grotere plaats Vigo. Hier willen we met de boot op de kant om hopelijk het laatste motor probleem de wereld uit te werken.

-----
Message send bij SSB radio.
Posted 20-8-2012 8:34 (utc)
Pos 42°38.20'N 008°53.96'W
Sog 0.1
Cog 055T

3 opmerkingen:

Mero zei

Wij zijn in ria de aldan, gaan morgen richting portugal. Succes met de schroefas.

Mero's

Angela zei

Succes met de schroefas. Hopelijk is de motor inderdaad weer helemaal in orde. Dat moet goedkomen, als zelfs onze motor probleemloos kan werken (ja echt!) dan moet het bij jullie zeker ook lukken.

Sailing Yacht DixBay (NL) zei

@Angela,
Ja daar hebben we inderdaad ervaring mee... Gelukkig hebben we een knap ankertje en mazzel met de diepte/ankergrond. Nu liggen we in Vigo en proberen snel het water uit te gaan voor het schroefaslager.

@Mero,
Goede reis mensen! Zien jullie wel weer in Portugal/Marokko