donderdag 2 augustus 2012

Oversteek Golf van Biskay en zeeziekte

Het is vandaag woensdag 1 augustus en inmiddels zijn we de Golf van Biskay over gestoken. Het was een mooie, maar lange tocht. Geen van ons had eerder 5 dagen op zee gezeten.

Woensdag 25 juli was het geklus met de schroefas-afdichting klaar en kon DixBay weer te water. Smiddags komen Ome Rob en Berenice weer aanboord en kunnen we voor een week proviand inslaan. Daarna nog even goedkoop diesel tanken zodat we donderdag vroeg weg kunnen.

Het begint vrij rustig, met een noord-oosten windje. Het is dan mooi zeilen langs de Engelse zuid kust. De zee is dan helemaal vlak, geen golfje te zien. Gelukkig is de bootsnelheid acceptabel met 5 a 6 knopen. Aan het eind van de dag varen we voorbij het “Isle of Wight”. Helaas slaan we de “Solent” en de “Needles” over, maar hopelijk varen we daar volgend jaar nog even door. Vrijdag de 27e varen we “Start Point” voorbij en in het holst van de nacht zijn we alweer voorbij “Lizard Point”. Hier vandaan worden de golven langzaam langer. Ze komen dan wat meer vanaf de Oceaan. Mooi varen, en de wind doet het ook nog steeds goed!

Het kan natuurlijk niet alleen maar goed gaan. En inderdaad, zaterdag de 28e, net buiten het scheidingsstelsen bij “Ille d’Ouessant” begeeft de stuurautomaat het. Flink balen, ook omdat de wind flink begint aan te trekken tot 30 knopen (7 bft) en naar het westen draait. We overwegen naar Brest te varen en daar de automaat te laten maken, of door varen en kijken of we de WindPilot aan de gang krijgen. We kiezen voor de laatste optie en gaan door richting “LaCoruno”.

De WindPilot, waar we nog steeds een naam voor moeten bedenken, doet het werkelijk uitstekend! Het apparaat stuurt DixBay moeiteloos nog 3 dagen over de soms rommelige oceaan. Als de wind een beetje draait, dan draait de boot netjes mee. Buiten aan dek waait de wind en komt er soms een golf over de boot; binnen is het helemaal rustig. Het interieur staat continue onder een hoek van 25 graden, maar het is nog prima leefbaar. DixBay doet het voorbeeldig!!

Maandag worden de getrakteerd met een school dolfijnen rondom de boot. Prachtig, wat een snelle beesten zeg. Ik zal proberen wat filmpjes op de site te krijgen. Savonds is de wind helemaal op en besluiten we de motor te starten voor de laatste 20 uur naar “LaCoruno”. Snachts zou er volgens de berichten ook geen wind komen en dinsdag in de loop van de middag wordt de wind zuid-west veel; dan willen wij wel graag in de haven liggen.

Helaas kunnen we op de motor niet erg hard varen. De schroefas afdichting die in Engeland vervangen is, is prima waterdicht. Alleen trilt de boot wel erg als we harden dan 5 knopen varen. Het lijkt erop dat de monteur in Engeland toch gelijk krijgt. Het lager in de scheg waar de schroefas door loopt, is versleten. De as heeft dan ruimte en zorgt ervoor dat het hele schip gaat trillen. Het is nog niet verschrikkelijk erg, maar het moet wel gerepareerd worden. Klein detail is dat het lager alleen vervangen kan worden wanneer de schroefas eruit is, en dat de schroefas er alleen uit kan als de motor eruit is…. Lekker klusje dus…..
De aankomst in “LaCoruno” is helemaal TOP. Vertrekkers die een paar dagen eerder uit Engeland vertrokken zijn, verwelkomen ons hartelijk. Er is zelfs al een ligplaats geregeld. We liggen wederom aan een volledig ver-Nederlandst stukje steiger. Gezellig hoor.

Aanstaande donderdag komen Finn en broer Rens aanboord. Zaterdag vliegt ome Rob weer naar Nederland. Tijd voor ons om lekker de Spaanse Ria’s te gaan verkennen en eens te onderzoeken waar we het best de reparaties aan de schroefas kunnen laten uitvoeren.

Oohhja, de zeeziekte. Daar hebben we onderweg dus geen last van gehad. Alleen wel toen we in “LaCoruno” onder de douche gingen…. Toen stonden we alle 3 toch wel een beetje te draaien.

Vanaf de wal weer naar het water

Beachy Head (UK)

De vissersvloot van Brighton (UK)

de "Mero" ligt naast ons

Nog even een radarreflector in Mero's mast monteren

Linker voet vanuit de mast

De sluis van Eastbourne (UK)

DixBay over de weg naar de werf

De oude schroefas afdichting

En de nieuwe

Ter hoogte van Brest kwamen we de "Wilde Vaart" tegen

De laatste 100 mijl

De wind wordt minder en de golven ook

De relatie therapeut heeft zijn werk gedaan ;-)

Rob aan het slapen

Zons ondergang

En zons opkomst (Spanje op de achtergrond)

Ochtendwacht

"Jolie Brise" is ook in LaCoruna

Schroefas met scheg

Dit lager moet dus vervangen worden

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Berenice, Idris en Rob,
Fijn om weer wat van jullie te horen (lezen). Wat een belevenis, 5 dagen op zee met dolfijnen die meereizen. Gaaf! Ondanks de pech maken jullie toch een hoop mooie dingen mee. Hopelijk hebben jullie beter weer dan hier, het regent (voor de verandering :-)).
Veel liefs, en succes met de komende reparatie. Tegeltjeswijsheid: "Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."
Groetjes van Iris

Anoniem zei

Hee lieve mensen,
klinkt weer als een mooie trip! Ik heb net jullie filmpjes van dolfijnen gezien... wow wat geweldig! Succes met de volgende reis en dikke kus uit Nederland X Suus