woensdag 14 november 2012

Isla Graciosa, Lanzarote en Tenerife

Dinsdag 6 november om 06h smorgens verlaten we Marokko. Onze overtocht naar de Canarische Eilanden begint zoals voorspeld, met erg weinig wind. Ondanks dat Isla Graciosa in zuid-westelijke richting ligt, varen we toch eerst naar het westen. We verwachten dan eerder de noorden wind op te pakken. En inderdaad, na slechts 4 uurtjes motoren steekt er een klein windje op. Een half uurtje later hijsen we het grootzeil en rollen de kluiver uit en weer een half uur later laten we het grootzeil weer zakken. De kluiver en 15 – 20 knopen wind gaan ons naar het zuiden brengen!

Ongeveer 50 uur na ons vertrek laten we het anker vallen bij Playa Francesa op Isla Graciosa. We hebben een prima overtocht gehad, maar zijn wel moe. Onderweg hebben we via de ssb radio nog contact met de Nostress, de Gaia, de Blabber en de Tara. Ook zij zijn onderweg naar Isla Graciosa maar verwachten een dagje later aan te komen. We pompen het bijbootje op en varen naar het strand. Iets wat we sinds Portugal niet meer hebben kunnen doen en Finn kan zich meteen lekker uitleven met zand en (lava?)stenen.

Na een paar dagen ont-Marokko-en op het strand, varen we op 11 november gezamenlijk naar Marina Rubicon aan het zuiden van Lanzarote. We waren vanuit Marokko toch heel wat formaliteiten gewend, maar in deze haven spannen ze echt de kroon. De boten worden bij binnenkomst globaal gemeten en dan wordt het havengeld berekend. Als je het niet eens bent met de “geschatte” lengte, wordt er een meetlint gehaald, en wordt de lengte precies gemeten. Naar een officiële meetbrief wordt hier niet gekeken en dat pakte in ons geval dus niet zo gunstig uit. Op papier zijn wij namelijk 12,36 meter, maar in het echt blijkt dat we echt 15 meter zijn. Een dure haven dus en dat is voor ondergetekende even slikken…

We blijven slechts één nachtje in deze dure haven en maandag 12 november varen we naar Santa Cruz op Tenerife. Dit is een stukje van slechts 130 mijl, 1 nachtje varen dus. Even ten noorden van de Canarische eilanden heeft het echter weer gestormd, en de golven daarvan (de swell) staan er nog gewoon. Op de Navtex (weerberichtontvanger) wordt gewaarschuwd voor een swell van 4 meter en die staat er ook! Ondanks de 20 knopen wind, rollen we als een malle. Alles wat niet vast ligt beweegt en maakt geluid en het duurt weer even voordat de boot geluids-vrij is. Veel slapen doen we niet, maar Finn stoort zich er niet aan en slaapt als een roosje.

Nu liggen we dus op Tenerife en hebben we tijd om de was te doen. De laatste keer was een week of 3 geleden in Rabat. Het is dus een hele berg. Morgen willen we kijken of we een auto kunnen huren en naar het Loro Parque, een soort Dolfinarium, kunnen gaan. Ook moeten we hier nog veel eten gaan inkopen. Volgende week maandag komen Arlo en Maaike aan boord en dan willen we vertrekken richting Kaap Verden. Tot die tijd nog genoeg te doen dus…

Overal doeken en was tegen het geluid

Rollen naar bakboord

en weer terug naar stuurboord

9 van de 10 keer zeilen we met alleen de kluiver

Finn geniet van zijn "Werther'S Original"

Koken valt niet mee op zee

Een gast op zee vliegt naar binnen en nestelt zich in ons fruitnet

relax, relaxer, Relaxed!!

De WindPilot aan het werk

Prachtig blauwe lucht bij aankomst Isla Graciosa

Voor de verandering een keer mét grootzeil

Op de uitkijk

Land in zicht!

Noordkant van Lanzarote

Mooi varen langs de kust

De zuidkant van Lanzarote

Eet smakelijk

De kust van Tenerife

Of zijn we nou in Sidney ??

Wasdag

Geen opmerkingen: