maandag 13 mei 2013

Saba II

We willen naar de Azoren, maar het weer zit niet mee. Bij Bermuda ligt een krachtig lage druk gebied wat ervoor zorgt dat we niet weg kunnen. Althans, het kan wel, maar dan varen we met harde tegen wind. Dat willen we liever niet, dus blijven we wachten. Volgende week ziet het (weer)plaatje er gelukkig beter uit. Maar volgende week is nog wel een week weg…

We varen daarom naar Saba, ongeveer 25 mijl zuidelijk van St. Maarten. Op Saba ligt, of beter gezegd, Saba bestaat uit een grote berg, Mount Scenery. De berg is 887 meter hoog en is daarmee het hoogste punt van Nederland! Een maand geleden probeerde we op Saba aan land te komen, maar door de hoge swell (deining) lukte dat toen niet. Nu ziet het er gelukkig beter uit en we kunnen met onze dingy prima “landen” op het piep kleine strandje vlak naast de “Ladder”. Via The Ladder, een trap die vanaf de zeespiegel ongeveer 400 meter omhoog gaat, wandelen we naar het dorp The Bottom.

The Ladder vanaf zee

Berenice onderaan de trap

Onderweg naar The Bottom

Halverwege The Ladder staat een oud douane huisje

The Ladder bedwongen

Wat opvalt zijn de keurig onderhouden witte huisjes met rode daken. De straten zijn netjes schoon en we voelen dat er een gemoedelijke sfeer hangt. We voelen ons meteen helemaal lekker. Maar, we willen Mount Scenery bedwingen, dus nemen we een taxi naar de voet van de berg en een kwartier later en 10 dollar armer begint onze marteling. Nog 1064 treden te gaan.


Kleurrijke kentekenplaten op Saba

Keurig kerkje

en goed onderhouden huisjes

Aan de voet van Mount Scenery

105 106 107 108.......

214 215 216 217 zucht.....

351 352 353 354

(vul zelf maar in)

Halverwege een landarbeider

Het is bewolkt. Dat is lekker, omdat het dan niet zo warm is, maar we lopen ook steeds meer in de wolken en het uitzicht is zo minimaal. Een paar dagen geleden zagen we de top van Saba al vanaf St. Maarten. Nu is er weinig uitzicht. De treden zijn steil, nat en glad. Bijna bij de top, blijk je twee kanten op te kunnen. De weg naar de echte TOP met een slecht modder pad en waar je het laatste stuk via een touw tegen de rotsen omhoog klimt, en de makkelijke weg naar de “toeristische” top. Uiteraard beginnen we met de echte!


Laaghangende bewolking nabij de top

Het uitzicht
 
Laatste stukje via een touw omhoog klimmen

Uitzicht is er niet. Wel staat er een lekker koel windje. De wind jankt en door het slechte zicht ziet het er angstaanjagend uit. Snel naar de toeristische top.


De absolute TOP

en het bewijs

Ook hier geen uitzicht, maar wel een bordje met de naam van de berg en de hoogte ervan. Na wat foto’s begint de terugtocht. 1064 treden….


De toeristische top

Scenery vs Vaals

Weer terug op de boot zwemmen we het zweet van ons af. Morgen waarschijnlijk spierpijn. Savonds bekijken we de nieuwe weerberichten. Het lage druk gebied is verdwenen en bij de Azoren ligt een super groot Azoren-Hoog. Dit is het weer wat we moeten hebben! We varen snel terug naar St. Maarten voor de laatste boodschappen. Dinsdag vertrekken we!


Ongelofelijk helder water

Met Saba op de achtergrond

Rechts de top van de vulkaan

Saba! Links nog net de landings strip voor kleine vliegtuigjes te zien

1 opmerking:

Anoniem zei

Fair winds! De Blabbers