vrijdag 19 oktober 2012

Een ander gezichtspunt

Op 8 oktober komen Idris en mijn moeder, Marion, rond 12.30 uur aan in de Marina in Lagos. Gezellig dat ze er zijn en uiteraard is het even lekker bijpraten over wat we allemaal hebben beleefd. Zelf was ik nog helemaal vol van het feit dat we een prachtige tonijn hadden gekregen van vissers. Wat te doen met de vis? Gelukkig wist Chris van de Jan van Gent hier wel raad mee en hebben we samen sushi (ik moest aan je denken Frouk) en gebakken tonijn moten gegeten. Werkelijk verrukkelijk.

Idris heeft in zijn bliksembezoek natuurlijk even kunnen bijpraten in Nederland met collega’s en vrienden. Verder heeft hij voor de boot een aantal nuttige zaken kunnen regelen. (Top Rob!) De koffer van mijn moeder is zeg maar ten volle benut voor boot zaken en muisjes…

De marina van Lagos is mooi en het is helemaal fijn dat we gebruik mogen maken van het zwembad van het hotel. ’s Middags dus lekker relaxen. We besluiten nog een dagje in Lagos te blijven en mijn moeder, Finn en ik gaan met een treintje naar het stadje. Lagos was vroeger de hoofdstad van de Algarve en in vroeger tijden liepen hier bijvoorbeeld Vasco da Gama en Columbus rond!Tegenwoordig is Faro de hoofdstad van de Algarve.

Zuid Portugal is voor ons niet nieuw. Mijn ouders vertoefden de afgelopen jaren in de maand november altijd in Monte Gordo. Hetgeen een plaatje is aan de oostkant van de Algarve tegen Spanje aan. We hebben al eerder wat tripjes langs de kust gemaakt en zijn zo ook bij Lagos geweest. Het was dus herinneringen ophalen. Hier lekker een ijsje gegeten, borreltje gedronken en terug gewandeld langs de boulevard naar de haven. ’s Avond vis gegeten. Dorade bereid in de oven. Moeders is gek op vis en deze week staat dan ook veel vis op het menu.

Woensdag ochtend vertrekken we richting Rio Alvor. Het is nog geen half uur varen en daardoor een rustig begin voor onze nieuwe opstapper haha. Alvor is een klein plaatsje met een baai waar we voor anker gaan. De weg naar de baai kent letterlijk wat hobbels waar we dan ook een paar keer op vastlopen. Het is een prachtig waddengebiedje. Het is laagwater en langs de kanten zijn mensen opzoek naar schelpdieren. Kitesurfers hoppen van eilandje naar eilandje kortom er is veel te zien. Eenmaal aangekomen in de baai is het borreltijd. Op de Cobb bereiden we zalmmoten en dorade, de wijn vloeit rijkelijk.

De volgende ochtend een kort bezoek gebracht aan Alvor om vervolgens te vertrekken richting Portimaao. Het is een uurtje varen langs een prachtige rotskust met grotten, inhammen en kleine strandjes. We kijken onze ogen uit, zo kenden wij de zuidkust nog niet…
In de rio Arade bevindt zich aan de westkant Portimaao, een druk ogend wit groots gebeuren. Aan de oostkant daarentegen is een heel mooi strand met een klein plaatsje, deze zijde spreekt ons meer aan en hier gaan we voor anker. Het grappige is dat vlak naast ons De Liefde uit Enkhuizen ligt. We hebben de eigenaar niet gesproken maar je ziet maar weer hoe klein de (zeil)wereld is.

Vrijdag een kopje koffie gedronken bij een strandtentje, Finn een ijsje en vervolgens vertrokken naar VilaMoura. Het is ongeveer vier a vijf uur varen dus we hebben een mooi tocht voor de boeg. Wederom genieten we van de kust maar na twee uurtjes varen begint de wind aan te trekken. De wind komt van achter en langzaam begint de boot steeds meer te rollen… En ja, dat is voor landrotten (grapje mam) geen pretje. Waarschijnlijk behoeft het geen betoog wat er toen is gebeurd. In Vila Moura was het even bijkomen. Er stond een koud windje dus de avond hebben we in de kajuit vertoefd. Vila Moura heeft een Marina waar grote (motor)schepen liggen. Het is een chique haven met veel winkels en restaurantjes, jetset achtig . Ook hier zijn we eerder geweest en het is dan ook leuk om nu zelf bij de bootjes, eh schepen te horen haha. Wat de haven tarieven betreft hebben we geluk want vanaf 1 oktober is het in Portugal wintertarief, hetgeen ons Hollanders natuurlijk tevreden stemt.

Zaterdag ochtend kijken we hier lekker rond en kopen vast vlees voor op de Cobb. De volgende trip op de agenda is Ilha Culatra. Dit is een eiland voor de kust van Faro. Zoals op de kaart zichtbaar is ligt voor de kust van Faro een waddengebied. Vanuit het vliegtuig had ik dit altijd al zien liggen. En ook de bootjes voor anker. Wat leuk dat we dit nu zelf kunnen doen. We willen bij Ilha da Culatra voor anker. Het is niet mogelijk om met de boot bij Faro te komen daar het te ondiep is. We kunnen straks wel naar het plaatje Olhaao waar vandaan mijn moeder makkelijk richting vliegveld kan.

Het is weer een mooie tocht. Het invaren van de ingang naar het wadden gebied is een spectaculaire ervaring. Het is eb en de rivier stroomt leeg. Neem daarbij de wind en stroom van zee en je krijgt een hele rare draaikolkende, golvende ingang. We varen op de Genua met de motor bij en hebben op een bepaald moment vier knopen stroom tegen. We varen vijf knopen en kruipen als een slakje naar binnen. (Voor de geïnteresseerden, je kunt de getallen vermenigvuldigen met 1,8 dan heb je kilometers.) Het was bijzonder om mee te maken.

Eenmaal in het gebied schuifelen we richting het haventje van het eiland waar we met vele andere bootjes voor anker liggen. Het was weer een koele avond en hebben ons barbecue eten lekker in de boot verorberd. Zondag hoeven we niks haha…

We hebben een kort bezoekje gebracht aan het eilandje dat volledig bestaat uit zand. Er wonen ongeveer 3000 mensen. Het haventje ligt vol met kleine visbootjes. Tussen de huizen liggen grote stenen platen die dienen als de weg. Hier en daar een hond, een kat en oude mannetjes die samen bij een restaurantje een potje domino├źn. Ik zou zeggen lekker gemoedelijk allemaal.

Maandag varen we richting Olhaao. We hadden de indruk dat hier een marina was maar dit bleek een haven te zijn die niet berekend is voor bezoekers. Er is een klein anker gebiedje en een vissershaven, hier leggen we aan. We hebben besloten dezelfde dag nog te vertrekken richting Rabat, Marokko. Het waait lekker en we willen deze goede wind benutten. Moeders neemt om drie uur een taxi richting het vliegveld van Faro. We kijken allen terug op een heerlijk zonnig weekje West Algarve bezien vanaf zee.


Lekker visje

We hebben gelukkig weer MUISJES

Rio Alvor

Een prachtig wadden-gebied

Schelpen zoeken bij laag water

Meer schepen voor anker

Marion is een weekje mee

Sommige schepen vallen droog

Uitzicht vanaf onze ankerplek

Visje vanaf de Cobb

Het nachtleven in Alvor

Deze doet het niet meer

De huisjes hebben vaak tekening met tegeltjes op de gevel

Opweg naar HappyHour ??

Portimaao

Finn helpt om de "ankerbal" te hijsen

Prachtige strandjes

Jetset Vilamoura

Vissersbootjes op het eiland Ilha Culatra

"Deze moeten ze maar slopen....."

Nog meer tegeltjes op de gevel

Geen opmerkingen: