dinsdag 30 oktober 2012

Marokko III

Zondag 28 oktober zijn we vertrokken uit Rabat. Na 11 dagen in de koninklijke haven gelegen te hebben, hadden we echt weer zin om te varen. Vanaf zaterdag is de wind afgenomen en zelfs naar het noorden gedraaid. Prima dus om te vertrekken. Echter, het "weatherwindow" is kort. Dinsdag komt er weer een depressie met veel wind over en voor woensdag staat er ook alweer een depressie op het programma. Hooguit komen we dus 100 mijl ver, maar we zijn in ieder geval weer op weg!

Onderweg besluiten we de haven van El Jadida aan te lopen. Na een prachtige nacht op zee, komen we rond de middag en met hoog water in El Jadida aan. De haven staat niet als geweldig bekent. Geen luxe drijvende steigers, geen drinkwater, geen walstroom, geen internet en geen beveiliging. Wel veel viezigheid en bende op straat, maar gelukkig zijn de mensen wel vriendelijk.

Het inklaren kost veel tijd, maar gaat probleemloos. Formulieren moeten worden ingevuld, gekopieerd, nog weer ingevuld, overgeschreven in dikke boeken enz enz maar ja, het hoort erbij. Na de papierwinkel kunnen we terug naar de boot. Deze ligt helaas niet op een goede plek (naast de plaatselijke reddingsboot) want met laag water staat hier slechts 1,5 meter water. Dat is net een metertje te kort voor ons, dus gaan we in de havenkom ankeren. Dat gaat prima, want ons anker houdt wel van de 5 a 6 meter diepe zandgrond.

Dinsdag blijven we aan boord. Er wordt harde wind voorspeld (tot 40 knopen / windkracht 8) en mocht het anker per ongeluk uitbreken... Rond de middag wordt er plotseling een bagger ponton met stud palen de haven in gesleept. Na een babbeltje met de bemanning vinden ze het goed als we vannacht met de harde wind langszij gaan liggen. Laat nu die harde wind maar komen! We liggen als een huis.

Woensdag neemt de wind weer af. Waarschijnlijk vertrekken we donderdag weer naar een zuidelijker gelegen haven, wellicht Agadir.

-----
Message send bij SSB radio.
Posted 30-10-2012 16:45 (utc)
Pos 33°15.36'N 008°29.96'W
Sog 0.1
Cog 080T

Geen opmerkingen: