dinsdag 15 januari 2013

Paramaribo II (nu met fotos)

Inmiddels zijn we 2 weken in Suriname en het bevalt ons erg goed. De temperatuur is goed, af en toe een regenbuitje, vriendelijke mensen en alles is nog betaalbaar ook.

De jaarwisseling in Paramaribo is uitbundig. De meeste overheidsinstellingen zijn dagen ervoor al dicht of werken op een (nog) lager pitje. De straten zijn druk, iedereen is super vriendelijk en overal wordt al volop vuurwerk afgestoken. Niet zoals in Nederland alleen rond middernacht, maar ook overdag moet je uitkijken dat je niet op een miljoen-klapper stapt. Een gezellige boel dus. 31 december ligt de DixBay nog voor anker achter het Torarica hotel, in het centrum van de Paramaribo en rond middernacht zitten we, samen met de crew van de Jan van Gent, te genieten van het ongelofelijke vuurwerk rondom ons heen. We hebben het gevoel dat de hoeveelheid vuurwerk die in Nederland in zijn totaal wordt afgestoken, alleen al wordt afgestoken in deze stad. Het is echt ongelofelijk wat hier de lucht in gaat. Ligt het werktempo misschien wat onder gemiddeld, ze weten wel hoe ze een feestje moeten maken hier! Kortom, we hebben een spectaculaire jaarwisseling beleefd.

Op 1 januari varen we verder de Surinamerivier op. Net voorbij Domburg (een populaire ankerplaats voor jachten) ligt tegenwoordig een heuse marina met drijvende steigers. De voorzieningen zijn nog niet helemaal klaar, maar voor ons vertrekkers is het al gauw prima. Na 1 nachtje voor anker (er is niet meteen plek) krijgen we een mooi plaatsje tussen 15 andere Nederlandse boten. Het is een echte Nederlandse enclave.

Vanuit Waterland maken we diverse tochtje het land in. We bezoeken de Paramaribo Zoo, rijden naar Domburg, brengen de bemanning van de SailAway met een 4WD auto naar Adjonie, bezoeken Brownsweg en een aantal kleine nederzettingen langs de snelweg, rijden de Brownsberg op (en af) en bekijken de stuwdam van het Professor Doctor Ingenieur W.J. van Blommensteinmeer ofwel het Brokopondomeer.

De Brownsberg vinden we een echte belevenis. Vooral ook, omdat de verhalen afraden de berg op te gaan omdat de weg erg slecht is. En dat klopt. We reden gelukkig wel in een 4WD, maar zijn natuurlijk geen geoefende terrein-rijders. Een aantal keer hadden we toch wel het idee dat we maar beter terug konden gaan, maar op zo een moment kun je natuurlijk niet keren. Het glibberige modder pad is net even breder dan de auto zelf en je kan dus maar 1 ding doen: doorrijden… Na een achteraf gave rit door het regenwoud is het uitzicht over het Brokopondomeer prachtig!

Morgen is het 10 januari. We denken dat we genoeg van Suriname beleefd hebben en willen verder gaan richting Tobago, een kleine 500 mijl verderop. De grootste club Nederlanders zal nog 1 of 2 weken in Suriname blijven en ons dan volgen.Bezoek aan een locale stam
waar ze zelf trommels maken
Uitzicht vanaf de Brownsberg over het Brokopondomeer
De "weg" naar boven
En je weet niet hoe diep die plassen zijn...
A bridge to far ?
Regenwoud
Brokopondomeer
Jaarwisseling in Paramaribo
I love Su(riname)
Schaafijs langs de weg
Het is een echte modderrivier
Langs de rivier allemaal plantages
Prachtige uitzichten langs de rivier
Nog meer prachtige uitzichten
Nieuw bouwen kunnen ze hier wel, onderhouden is echter een ander vak
De kade bij Domburg
Apies kijken
Regenwoud
Nog meer regenwoud
Bezoek aan Adjoni
Nederzettingen langs de weg
Niemand thuis
Hier wel mensen thuis
Vergane glorie

3 opmerkingen:

Mats zei

Hoi Finn,
Wat is het daar mooi en zonnig. Hier is het koud en er ligt een beetje sneeuw. Ik ben niet zo bruin als jij.
Groetjes,
Mats, je vriend.

Anoniem zei

Hoi allemaal!
Wat ziet het er goed uit allemaal, jullie hebben het naar de zin.
Hier alles goed, gedoe met sneeuw enzo, maar ja, dat hoort er een beetje bij in deze periode, aan deze kant van de wereld ;-))
Veel liefs, leuk om foto's te zien.
Groetjes,
Iris

Jan van Gent zei


Hallo Dixbay-ers


Voor het eerst hebben we jullie ingehaald.
Helaas was er wel een mc donnell douglas van Insel air voor nodig.
We zijn 14 jan. Om 10 uur lokale tijd aangekomen in Curacao.
Geniet van Trinidad en Tobago en tot in de Carib. Gr. De JvG