woensdag 20 maart 2013

Iles de la Petite Terre, Guadeloupe

Via Saint Francois varen we naar Iles de la Petite Terre. De twee kleine eilandjes liggen oostenlijk van Guadeloupe en ten noorden van Marie Galante. Het is een National Park; het grote eiland Terre de Bas mag wel betreden worden, maar het kleinere Terre de Haut is verboden gebied. Vooral vogels schijnen daar lekker te broeden… Tussen de eilanden in ligt een beschutte lagoon.

De toegang van de lagoon nodigt niet echt uit tot een bezoek. De pilot zegt: “Iles de La Petite Terre should only be considered when the tradeswinds are moderate and without big northerly swell” en “If the bar is breaking continuously and all the way over, come back another day. Is it is breaking just occasionally, it is your judgment call, but obviously the shallower your draft and the more power you have, the better your chances. The breaking seas are pushing you toward the shore”. En dan staat er ook nog een stukje over de diepgang. Tot 2 meter gaat wel, met meer wordt het lastig. Tsja, onze diepgang is 2,4 meter, ongeladen.

Er staat al dagen lang een noordelijke swell (deining) van 3,5 meter. Dat is veel, zeker bij een brekende ingang, maar toch gaan we door! In de lagoon lig je verplicht aan een mooring en we verwachten dat het druk is. Vroeg weg dus. Om 8h ligt het anker op de rol en vertrekken we voor de 8 mijl naar de ingang van de lagoon.

De hele weg vaart er een charter-catamaran met ons op. Die zou toch ook niet naar “onze” lagoon gaan? Mooi wel dus! We blijven lekker dicht bij elkaar, want deze kerel komt daar vaker en kan ons misschien naar binnen loodsen. Vlak voor de ingang gaat de cat stil liggen. Hij lijkt wel of hij het goede moment aan het uitkiezen is, wij wachten mee. Dan springen er dolfijnen naast ons uit het water. Dat is dan weer het wachten waard. We varen achter de catamaran aan en tussen de brekers door. In de lagoon is het vredig rustig! We hebben niet minder dan 3 meter waterdiepte gehad. (PS, de waypoints uit de Chris Doyle pilots kloppen aardig!)

Vier dagen liggen we in dit paradijs aan een mooring. Zwemmen, op het strand spelen, snorkelen, strandwandelingen, niks doen, nog meer zwemmen…. Heerlijk relaxed! En ook genoeg te zien! We zien roggen, schildpadden, nemo-achtige vissen en haaien, maar ook leguanen en heel veel vogels.

We hebben de indruk dat veel zeilers de westkant van Guadeloupe kiezen. Uit ervaring kunnen we nu toch zeggen dat de oostkant zeker de moeite waard is!


Relaxed strandje

Op blote voetjes naar de vuurtoren lopen

We komen veel van deze draakjes tegen

Mooi uitzicht vanaf de vuurtoren

en we hadden koffie en fris mee

Ze kunnen ook in bomen en struiken klauteren

De oost kant van Terre de Bas

Compleet met afgronden van dood koraal

Ooit heeft dit gedeelte ook in zee gelegen

Strandje

Eerste!

En daar zal je bootje toch liggen.....

Uitzicht vanaf de boot (Terre de Haut)

"Man, dit is pas leven"

Lekker relaxen


Het strand nabij de ingang

Strandwandelingen

Geen opmerkingen: