vrijdag 29 maart 2013

Montserrat

De 25 mijlen van Antigua naar Montserrat zijn ontspannen. De 10 tot 15 knopen wind komt schuin van achteren en we varen alleen op de kluiver, zodat ons zonnetentje kan blijven staan. Tegen het begin van de avond komen we in Little Bay aan. Finn is helemaal door het dolle heen, want op de AIS zagen we al dat zijn vriendinnen van de SailAway er ook zijn! Super gezellig dus.


De noordkant van Montserrat

Een prima relaxed tochtje

Volle maan achter een boom tussen de bergen


De dag erna maken we samen een rondtocht over het eiland. Door een uitbarsting van de vulkaan Soufrière, die op 18 juli 1995 begon, is een groot deel van het eiland verwoest. Meer dan twee derde van de bevolking moest vluchten. De vulkaanuitbarstingen bleven aanhouden en in 1997 moest de hoofdstad Plymouth worden opgegeven. Grote delen van het eiland zijn nu onbewoonbaar.


De vulkaan

Verlaten villa's

Stoffige bende

waar de tijd stil staat....

Vroeger een oprij pad, nu as tot Finn´s hoofd

Een paal voor waslijnen, nu nog maar 50 cm zichtbaar

Zwembad op de iPad, op de achtergrond ligt het vol met as

Wel makkelijk om eruit te klimmen

Finn en vriendin Fenna en de vervelende gids


Onze niet al te enthousiaste en kind onvriendelijke gids Joe vertelt over het leven voor, tijdens en ná de uitbarsting. Foto’s op zijn iPad geven goed weer wat er allemaal door de as en lava verwoest is, maar een ritje door de “Exclusion Zone”, het getroffen gebied, heeft nog meer impact. Huizen zijn half bedolven onder de as en hotels liggen er verlaten en verpauperd bij. Gelukkig heeft het de nacht ervoor goed geregend, anders zouden we nu gek worden van al het opwaaiende stof. In het gebied mag nu ook niet meer gewoond worden, de autoriteiten vinden de nog steeds actieve vulkaan daarvoor te gevaarlijk. 

Ongeveer de helft van het eiland is onbewoonbaar

Terug op de boot zoeken we op internet naar filmpjes van de uitbarsting. Hier boven staan er twee die wij wel indrukwekkend vinden.


Aan het einde van de dag spelen op het (zwarte) strand


Morgen vertrekken we weer. Met een korte tussenstop op St. Kitts, willen we naar Saba varen.

Geen opmerkingen: